Skægkræ og hvordan man bekæmper det

De seneste par år, har skægkræ spredt sig i de fleste danske hjem. De er små, de spreder sig hurtigt, og er mega irriterende at have i hjemmet.

Her vil du få en guide til, hvad skægkræ præcist er, og hvordan du kan bekæmpe det i dit hjem.

byggeprojekt priser

Hvad er forskellen på skægkræ og sølvfisk?

Skægkræ er et lille insekt, som minder meget om sølvfisken. Dog har skægkræ en række særpræg, som adskiller den fra sølvfisken:

 • Et skægkræ i fuldvoksen version bliver lidt større end sølvfisken, og kan blive op til to cm lang.
 • Modsætning til sølvfisken, så er skægkræets krop ikke ligeså skinnende, men er mere brunplettet med “skæg” på.
 • Skægkræ har længere haletråde end sølvfisken, som kan blive længere end dens krop. Ligesom sølvfisken, så har skægkræet også tre haletråde.
 • Foran på hovedet har skægkræet nogle kraftige børste, som sølvfisken ikke har.
 • Sølvfisk kan kun kravle på jorden, hvorimod skægkræet er en del bedre til at kravle, og kan være både på vægge, reoler og i skabe.
 • Skægkræ er også en del bedre til at formere sig end sølvfisk er, hvilke betyder man finder dem i større antal ad gangen. Det kan leve op til omtrent 7 år, hvor den i løbet af de kan lægge op til 150 æg.

Hvor farlige er skægkræ for mennesker og dyr?

De små kræ er heldigvis ikke farlige for hverken mennesker eller dyr. Dog kan skægkræ gøre skade på din bolig, hvilke kan virke irriterende at en masse
små insekter kravler rundt, og eventuelt falder ned fra reoler og border.

Skægkræ har, i modsætning til sølvfisk, ikke brug for fugtige omgivelser, da den lever godt i områder omkring 20-25 grader, så de kan være stort se i hele boligen.

De lever en del længere end sølvfisk, og derfor er det vigtigt at tage til overvejelse, om man skal bekæmpe det, hvis man finder mange skægkræ i sit hjem.

Hvilke skader laver skægkræ?

Skægkræ gnaver ofte i papir, som fx bøger, billeder, tapet eller gamle album-covers. Insekterne er meget tilpasse i mørke omgivelser, og kan godt lide madvarer som er stivelsesholdige.

Det vil sige, at både dine tørvarer og skabe i køkkenet ikke er beskyttet for disse insekter.

Disse små dyr er ikke farlige at spise, men alligevel bør du smide dine madvarer ud, hvor du finder skægkræ, fordi insekterne kan nemlig komme fra afløbsrør og medbringe bakterier derfra.

Skægkræ i lejligheder og boligforeninger

Der er mange lejligheder, som har et problem med skægkræ, da de kan sprede sig fra bolig til bolig ret hurtigt. Disse insekter kan komme igennem varme- og ventilationsrør, hvilket betyder at lejlighederne i en boligforening skal behandles samtidig, for at komme helt af med skægkræ.

Derfor, hvis man gerne vil af med disse irriterende insekter, så er man ned til at gå sammen med de andre boligejere, så skægkræet kan forsvinde fuldstændig fra lejlighederne.

Sådan kan du bekæmpe skægkræ

Selv med en god rengøring i hjemmet, så vil du stadig set skægkræ i dit hjem. Dog kan du forsøge at bruge en eller flere af følgende metoder:

 • Sørg for at holde dit hjem grundigt rent, hvor du støvsuger ofte. Paneler og reoler skal tørres af, hvor det vigtigt at støvsuge sprækker og revner grundigt. Støvsuger du nogle af skægkræene op, så skal du tømme støvsugerposen udenfor.
 • Madrester skal ikke stå fremme – sørg for at isolere det med lufttætte beholdere eller indpakningsfolie.
 • Lav silikonefugning langs væggen der, hvor du har set insektet. Derved lukker du revner og veje for, hvor den kommer ind.

Hvis ingen af ovenstående tiltag virker, så kan du også prøve at sprøjte med normal insektspray. Worst case scenario, så kan du kontakte en skadedyrsbekæmper, der har mere erfaring og specialiserede værktøjer til at bekæmpe skægkræet. Det sidstnævnte bør kun overvejes, hvis du har set mange af dem. Sprøjtegift kan være farligt for både mennesker og dyr, og der er også risiko for, at skægkræet kan blive resistent for giften.

Indhent tilbud

Uforpligtende tilbud - til undersider

 • Opgavebeskrivelse

 • Hér kan du tilføje filer, hvis det er relevant for opgaven (valgfri)
 • Dine oplysninger

Hurtige genveje til
det område du søger

Tømrer

Murer

VVS

Elektriker

Kloak

Brolægger

Entreprenør

Anlægsgartner

Isolering

Badeværelse

Totalentreprise

Maler

100% gratis service

Håndværker-Tilbud en gratis og 100% uforpligtende service.

Du er dermed ikke tvunget til at vælge nogle af de tilbud, du indhenter

Indhent et tilbud